Home Slider 5

Home Slider 5

Practică medicală

Panencefalita

sclerozantă subacută

 

Home Slider 1

Home Slider 1

PRACTICĂ MEDICALĂ

Hemocromatoza

ereditară

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

O noutate remarcabilă în domeniul regenerării țesutului cartilaginos oferă speranță pacienților care suferă de dureri severe de genunchi din cauza osteoartritei, o afecțiune ce poate progresa fără tratament adecvat, din cauza limitărilor în vindecarea naturală. Cum au reușit să regenereze țesutul cartilaginos Conform unui studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii de la Universitatea din Seoul au investigat eficacitatea a două tratamente distincte: implantarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical uman (utilizare alogenică) și procedura de microforaj cu osteotomie tibială…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Se estimează că 50 de milioane de pacienți la nivel international suferă de epilepsie. În România, numărul cazurilor este aproximat la 500.000 de pacienți, o treime dintre acestea fiind rezistente la tratamentele medicamentoase. Readucem în actualitate toate aceste cifre de Ziua Mondială a Epilepsiei, sărbătorită an de an în a doua zi de luni din luna februarie, alături de dr. Sandra Munteanu, medic specialist neurologie, cu supra-specializare în epilepsie, din cadrul clinicii Neuroaxis. Ziua Mondială a Epilepsiei, în a doua…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, celebrată în fiecare an în ultima zi din luna februarie, Asociația Dieteticienilor din România demarează proiectul CARE prin care oferă consiliere nutrițională gratuită pentru copiii diagnosticați cu boli rare. Prin acest demers, specialiștii dieteticieni își propun ca servicii esențiale de terapie nutrițională să devină accesibile și persoanelor vulnerabile din medii defavorizate. Proiectul CARE, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare Prin proiectul CARE, dieteticienii autorizați își propun să ofere gratuit servicii esențiale…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Medic primar în Medicina de Urgență în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov S.A.B.IF, precum și medic specialist în Medicina de Familie, Col. (rez.) dr. Gheorghe Constantinescu Gomoiu și-a conturat cariera în medicină încă de la vârste fragede, la 14 ani participând la prima sa „intervenție”. Medicina de urgență este o vocație și nu seamănă deloc cu ce văd tinerii medici în serialele Emergency Room sau Gray’s Anatomy. Fiecare zi este o nouă provocare, recompensând cu acel sentiment unic de „adrenalină…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

„Chirurgia este o vocație, nu o profesie”, subliniază dr. Victor Grama, medic specialist în Chirurgie generală în cadrul Spitalului Euroclinic. Membru în Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale, în Societatea Română de Chirurgie, dar și în European Association for Endoscopic Surgery, dr. Grama se numără printre specialiștii care au ales să aplice „acasă” tot ce au învățat „afară”. Iar numeroasele sale experiențe cu pacienții din sfera proctologiei, chirurgiei biliare și abdominale de urgență, dar și din aria…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina Familiei, instructor-formator, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și director al Conferinței de Medicina Familiei, dr. Sandra Adalgiza Alexiu este exemplul perfect că visul din copilărie poate deveni realitate. Pasiunea pentru domeniul sănătății a pornit de la o trusă medicală de jucărie, primită încă de la grădiniță. Anii de studii și gărzi au fost presărați cu experiențe care au demonstrat în timp că practica a fost cea mai bună cale de a învăța cum poate…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

La ce vă gândiți prima oară când auziți de un nou caz de fractură de bazin? Poate fragilitate osoasă, poate vârstă înaintată sau poate un traumatism? Fractura de bazin reprezintă aproximativ 3% din cazurile de fracturi întâlnite în rândul persoanelor adulte: persoane cu vârste de peste 60 de ani sau pacienți bărbați până în vârsta de 35 de ani. Vorbim despre fractură de bazin când apare o ruptură la nivelul unuia sau mai multor oase din pelvis. Iar pelvisul este…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Băuturile cu efect energizant există și sunt marketate pe piața mondială încă din anii ’60, ca produse al căror scop este să ofere utillizatorilor un boost de energie. Acestea au reușit să câștige o popularitate amețitoare, devenind o industrie extrem de profitabilă. Majoritatea produselor din această categorie folosesc ingrediente similare, variind concentrațiile și proprietățile organoleptice. Ingredientul principal cu rol ergogenic este cafeina, despre care cercetările din domeniu susțin că are efecte pozitive de creștere a performanțelor. Alături de zaharuri, vitamine…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Displazia de șold la adulți este o condiție complexă și, deseori, neînțeleasă, ce reprezintă o dezvoltare anormală a articulației șoldului. Deși este mai frecvent asociată cu nou-născuții, această afecțiune poate persista până la vârsta adultă sau se poate dezvolta în timp, provocând durere și limitând mobilitatea. Cauzele și factori de risc Displazia de șold în rândul adulților poate avea mai multe origini. În unele cazuri, este rezultatul unei afecțiuni netratate din copilărie. Alteori, factori precum stresul mecanic neobișnuit pe șold…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare globală pentru sănătate, cauzată de răspândirea rapidă a microorganismelor rezistente la antibiotice. În momentul actual, cauzează aproximativ 700.000 de decese pe an la nivel mondial și se estimează că va genera un cost de 100 de trilioane de dolari până în anul 2050. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a nominalizat rezistența la antimicrobiene ca fiind una dintre cele zece amenințări globale. Deși o serie de noi antibiotice cu molecule mici sunt, în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Durerea cronică este o problemă medicală și socio-economică majoră în țările industrializate. Este asociată cu o serie de costuri directe și indirecte ridicate și constituie cea mai frecventă cauză a dizabilității pe termen lung la persoanele de vârstă mijlocie. Durerea cronică reprezintă o provocare din punct de vedere al terapiei. Ea necesită un tratament multimodal personalizat, care include nutriție adecvată, exerciții fizice, somn adecvat, terapie comportamentală, terapii integrative și farmacologice. Durere cronică – introducere Durerea este o „experiență senzorială și…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipercolesterolemia familială, în formele ei heterozigotă și homozigotă, are un impact semnificativ asupra sănătății, manifestându-se prin creșterea pronunțată a nivelurilor plasmatice de colesterol LDL, generând astfel un risc crescut de ateroscleroză precoce și evenimente cardiovasculare severe. Prin implementarea unui tratament adecvat și rapid, se poate gestiona eficient nivelul crescut al colesterolului LDL, prevenindu-se acumularea plăcilor aterosclerotice și reducându-se probabilitatea complicațiilor cardiace. Introducere Hipercolesterolemia primară, fie sub forma familială heterozigotă, fie non-familială, reprezintă tulburări metabolice caracterizate prin niveluri crescute ale colesterolului…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share