Home Slider 5

Home Slider 5

Practică medicală

Panencefalita

sclerozantă subacută

 

Home Slider 1

Home Slider 1

PRACTICĂ MEDICALĂ

Hemocromatoza

ereditară

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, celebrată în fiecare an în ultima zi din luna februarie, Asociația Dieteticienilor din România demarează proiectul CARE prin care oferă consiliere nutrițională gratuită pentru copiii diagnosticați cu boli rare. Prin acest demers, specialiștii dieteticieni își propun ca servicii esențiale de terapie nutrițională să devină accesibile și persoanelor vulnerabile din medii defavorizate. Proiectul CARE, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare Prin proiectul CARE, dieteticienii autorizați își propun să ofere gratuit servicii esențiale…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Se estimează că 50 de milioane de pacienți la nivel international suferă de epilepsie. În România, numărul cazurilor este aproximat la 500.000 de pacienți, o treime dintre acestea fiind rezistente la tratamentele medicamentoase. Readucem în actualitate toate aceste cifre de Ziua Mondială a Epilepsiei, sărbătorită an de an în a doua zi de luni din luna februarie, alături de dr. Sandra Munteanu, medic specialist neurologie, cu supra-specializare în epilepsie, din cadrul clinicii Neuroaxis. Ziua Mondială a Epilepsiei, în a doua…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Consultarea aceluiași medic de familie îmbunătățește sănătatea pacienților și reduce volumul de muncă al medicilor, este concluzia unui studiu care a analizat datele medicale cuprinse în 10 milioane de consultații din Regatul Unit. Presiunea enormă resimțită în asistența medicală primară atât de la noi, cât și din alte state occidentale duce la dificultăți în procesul de programare a pacienților la consultații medicale la medicii de familie. Acest lanț al “slăbiciunilor”, care implică și probleme de ordin financiar, duce în cele…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Medic specialist în neurologie în cadrul clinicii Neuroaxis, dr. Alexandra Matei este unul dintre acei tineri care au îmbrățișat cariera în halat alb din pură pasiune. Fascinația pentru mintea umană a existat dintotdeauna, dar a devenit o preocupare tot mai pregnantă odată cu prima oră a cursului de neurologie, pe care o descrie ca o știință a detaliului. Iar, de cele mai multe ori, atenția la detalii face diferența în această specialitate. Evoluția științei în procesul medical din ultimii ani…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

„Chirurgia este o vocație, nu o profesie”, subliniază dr. Victor Grama, medic specialist în Chirurgie generală în cadrul Spitalului Euroclinic. Membru în Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale, în Societatea Română de Chirurgie, dar și în European Association for Endoscopic Surgery, dr. Grama se numără printre specialiștii care au ales să aplice „acasă” tot ce au învățat „afară”. Iar numeroasele sale experiențe cu pacienții din sfera proctologiei, chirurgiei biliare și abdominale de urgență, dar și din aria…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina Familiei, instructor-formator, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și director al Conferinței de Medicina Familiei, dr. Sandra Adalgiza Alexiu este exemplul perfect că visul din copilărie poate deveni realitate. Pasiunea pentru domeniul sănătății a pornit de la o trusă medicală de jucărie, primită încă de la grădiniță. Anii de studii și gărzi au fost presărați cu experiențe care au demonstrat în timp că practica a fost cea mai bună cale de a învăța cum poate…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

Displazia de șold la adulți este o condiție complexă și, deseori, neînțeleasă, ce reprezintă o dezvoltare anormală a articulației șoldului. Deși este mai frecvent asociată cu nou-născuții, această afecțiune poate persista până la vârsta adultă sau se poate dezvolta în timp, provocând durere și limitând mobilitatea. Cauzele și factori de risc Displazia de șold în rândul adulților poate avea mai multe origini. În unele cazuri, este rezultatul unei afecțiuni netratate din copilărie. Alteori, factori precum stresul mecanic neobișnuit pe șold…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Pacienții care acuză durere de umăr trec frecvent pragul cabinetului sau farmaciei, fie ei tineri, adulți sau persoane în vârstă. Așadar, durerea de umăr reprezintă una dintre cele mai frecvent acuzate tipuri de durere cu localizare musculo-scheletală. Durerea de umăr poate avea la bază multipli factori declanșatori: accidentări, leziuni, mișcări repetitive la locul de muncă, anumite mișcări în timpul antrenamentelor sportive, etc. Anatomia umărului este complexă, articulația umărului fiind formată din următoarele oase: humerus (osul superior al brațului), claviculă, scapulă…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Ambrozia este o plantă erbacee cu flori, care atinge maximul de înflorire în spre sfârșitul verii, începutul toamnei (august-septembrie), eliberând în aer cantități însemnate de granule de polen. Aceste granule sunt purtate de vânt pe distanțe mari, iar un gram de polen de ambrozie conține aproximativ 30-35 de milioane de granule de polen. Dintre cele aproximativ 40 de varietăți de ambrozie, 2 sunt responsabile pentru cele mai multe dintre cazurile de alergie la ambrozie: Ambrosia artemisiifolia; Ambrosia trifida. Ambrosia artemisiifolia…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. Aderența la tratamentul antihipertensiv este influențată de diferiți factori. Farmacistul poate îmbunătăți aderența pacienților la tratament, prin consilierea pacientului cu privire la importanța respectării recomandărilor primite de acesta de la specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, intervenția farmacistului în managementul hipertensiunii arteriale este esențială și, mai mult decât atât, este susținută de numeroase studii. Managementul hipertensiunii arteriale – introducere Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică la…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Durerea cronică este o problemă medicală și socio-economică majoră în țările industrializate. Este asociată cu o serie de costuri directe și indirecte ridicate și constituie cea mai frecventă cauză a dizabilității pe termen lung la persoanele de vârstă mijlocie. Durerea cronică reprezintă o provocare din punct de vedere al terapiei. Ea necesită un tratament multimodal personalizat, care include nutriție adecvată, exerciții fizice, somn adecvat, terapie comportamentală, terapii integrative și farmacologice. Durere cronică – introducere Durerea este o „experiență senzorială și…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Profilul farmacologic al unui medicament reprezintă ansamblul de proprietăți și efecte pe care le are acesta în organism, incluzând atât efectele terapeutice, cât și pe cele secundare. Cunoașterea factorilor care influențează profilul farmacologic al medicamentelor permite clinicienilor să adapteze tratamentul în funcție de nevoile individuale ale pacientului, pentru a obține beneficii terapeutice maxime, cu un risc minim de reacții adverse, asigurând astfel îmbunătățirea calității îngrijirii medicale pentru pacienți. Medicamentele și profilul farmacologic – introducere [1-3] Medicamentele reprezintă o componentă esențială…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share